Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Ξανθιστικές βαφές...........τα μυστικά τους

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο. Το βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης βαφής είναι ότι ξανοίγει και χρωματίζει την ίδια στιγμή. 
Αυτό επιτρέπει στον τεχνικό να ελέγξει και το ξάνοιγμα και την εξουδετέρωση ή ενίσχυση των αποχρώσεων. Για παράδειγμα σε σκούρες βάσεις, γύρω από το ύψος του 5, χωρίς πολλά λευκά έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ξανθιστική βαφή με ιριζέ ή σαντρέ απόχρωση ώστε μαζί με το ξάνοιγμα να εξουδετερώσουμε και το χρυσό τόνο που θα μας δώσουν αυτά τα μαλλιά. Φαινόμενο κλασσικό στα μεσογειακά- Ελληνικά μαλλιά. Έχει ενδιαφέρον επίσης και η αντίθετη δυνατότητα. Σε μαλλιά που έχουν πολλά έως πάρα πολλά λευκά μπορούμε να εφαρμόσουμε ξανθιστικές βαφές με απόχρωση της άμμου- μπεζ ή ακόμα ελαφρώς χρυσές, πετυχαίνοντας έτσι λάμψη στα μαλλιά. 
Επιλέγοντας ξανθιστική βαφή, στην ουσία πάμε να δημιουργήσουμε έντονη οξείδωση στα μαλλιά η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα το ξάνοιγμα που επιθυμούμε. Αυτός ο τύπος βαφής έχει στη σύστασή του περισσότερη αμμωνία από τις μη ξανθιστικές και ενεργοποιείται με διπλάσιο οξυζενέ σαν αναλογία, μέσα στο μείγμα. Η βαφή αυτή αναμειγνύεται με οξειδωτικό των 40 βαθμών αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 30 βαθμών. Ο χρόνος παραμονής του μείγματος κυμαίνεται στα 60΄ λεπτά. Δεν καλύπτουν τις λευκές τρίχες και έχουν αποτέλεσμα με διάρκεια. Επίσης οι βαφές αυτές ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες στην αρίθμησή τους δηλαδή βλέπουμε αριθμούς οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι του δέκα 11/01, 12/81 κ.ά., τριψήφιους αριθμούς 900, 901 κ.ά. αλλά και τετραψήφιους 1000, 1001 κ.ά.
Το σημείο που πρέπει να προσέχει κανείς, είναι κατά την εφαρμογή του μείγματος στα μαλλιά. Εδώ συμφωνούν όλες οι εταιρίες: Το «πέρασμα» της βαφής πρέπει να γίνεται με πολύ λεπτές χωρίστρες και όχι απλωτά. Το χρώμα πρέπει να μένει μόνο στη ρίζα και όχι πιο έξω αν κάνουμε εφαρμογή μόνο στις ρίζες . Για να γίνει αυτό, το μυστικό είναι στις όσο λιγότερες πινελιές γίνεται. Μην κουνάτε πολύ επαναλαμβανόμενα το πινέλο απλά αφήστε το μείγμα .Το πέρασμα πρέπει να είναι καθαρό και όταν ολοκληρωθεί αφήστε το μείγμα να δράσει χωρίς να ξαναπερνάτε χρώμα επιπλέον.
Επίσης η ξανθιστική βαφή είναι πολύ καλή επιλογή όταν θέλουμε να κάνουμε ανταύγιες με αλουμινόχαρτο σε φυσική και σχετικά ανοιχτή βάση. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τον κίνδυνο να μας «ξεφύγει» το ξάνοιγμα εάν δεν είμαστε πολύ γρήγοροι και επίσης θα έχουμε ισορροπημένο αποτέλεσμα χρωματικά, αφού η απόχρωση της βαφής θα φροντίσει γι αυτό. Άρα δε θα χρειαστεί ρανσάζ το οποίο μπορεί να ξανοίξει ανεπιθύμητα τη φυσική βάση. 
Τέλος, υπάρχουν εταιρείες που προτείνουν τις ξανθιστικές τους βαφές και για ρανσάζ μετά από ξάνοιγμα με ντεκαπάζ. Προσοχή όμως γιατί αυτή η διαδικασία είναι πιο απαιτητική και χρειάζεται σχετικά περισσότερη εμπειρία. Αξίζει δοκιμής, όμως.
Άρα λοιπόν μιλάμε για ένα πολύπλευρο εργαλείο όταν μιλάμε για αυτή την κατηγορία βαφών. Έχουμε ξάνοιγμα, εξουδετέρωση ακόμα και ρανσάζ με ένα μόνο προϊόν. Ερευνήστε το και απογειώστε τη δουλειά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου